Först skall det vara färdiggrävt, dels de gemensamma ledningarna och dels din egen anslutning från tomtgränsen till fastigheten. De gemensamma ledningarna sköter vår leverantör, SLL, om. Den sista biten, från tomtgräns fram till fastigheten, ansvarar du själv för.

 

Sedan skall det finnas ett hål borrat i fastighetens vägg där fiberkabeln ansluts till utrustningen inomhus. Hålet skall vara 18 mm i diameter och vara fodrat med ett rör. Röret kommer med leveransen av din inneutrustning.

 

Utrustningen på insidan är dels din egen, det vill säga telefon, tv-apparater, datorer och sladdar till dem. Den utrustning som kommer från föreningen är en mediabox, en TV-box, fiberkabel från utsidan fastigheten till insidan och en kort stump sladd till dator. Du kommer att behöva komplettera anslutningen till din dator med en switch (ett slags växel för datorer) och en mera personligt anpassad datorkabel (kallas ibland för TP-kabel, ibland för RJ-45-kabel).

 

Medieboxen skall vara monterad på den plats du vill ha den, med fiberkabeln inkopplad. Fiberkabeln skall vara dragen genom det rör du fått med leveransen ut till utsidan.

 

 

Vad måste vara färdigt innan

det är dags för anslutning?